top of page

CURSUSAANBOD KERAMIEK & KUNST

Locatie: travertijnstraat 6, 9743 SZ Groningen

birb.jpg
IMG-1384.jpg

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/26

Slideshow van keramiek cursus avonturen!

IMG_20201221_102051_004.jpg
thumbnail_IMG-0511.jpg
IMG_20220621_162141.jpg
IMG_20220527_123311 (1).jpg
IMG-1403.jpg
IMG_20220527_123020.jpg

De cursus is momenteel VOL!

Wees welkom in een ontdekkingsreis.


In deze keramiek cursus steek je, je handen in steengoed klei. Een fantastisch materiaal, die dusdanig heet gebakken kan worden dat ze waterdicht wordt en dus kan worden gebruikt voor serviesgoed. 

We gaan werken aan je eigen servies set aan de hand  van verschillende handbouw technieken zoals handknijpen, uitrollen en 'coil building'. Daarnaast polijst en glazuur je, je werken in deze cursus zelf, waardoor je, je werken echt van begin tot eind vormgeeft. Tevens geeft Christina informatie over klei en veiligheid, ook handig!

De cursus groep bestaat uit maximaal 5 personen. Zo is er ruimte om te leren van elkaar, maar krijg je ook de aandacht die je verdient. 


Wat deze cursus uniek maakt is dat we niet gaan werken met een draaischijf. Deze cursus is specifiek gericht op handbouwen. Handbouwen met klei is de Crooked Garden specialisatie waarin het uitgangspunt is dat de klei ook wat te zeggen heeft. We werken samen met de klei en maken echt contact met dit bijzondere oer-materiaal.

 

Persoonlijk helpt klei mij ook om even uit mijn hoofd-pieker cirkel te stappen. Een item handknijpen is mijn favoriete techniek en ik doe dit inmiddels nu bijna vijf jaar. Ritmisch met je vingertoppen voelen over dit materiaal van moeder aarde is een bijzondere ervaring. Het brengt mij rust en is altijd beschikbaar, ook als het leven even niet lekker stroomt. 

Daarnaast kan mijn hart een sprong maken van een afgebakken item (een geboorte!).
Het is ook verassend fascinerend om te zien wat klei kan terug geven aan de maker. Van aarden, tot iets uit je onbewuste spiegelen en het zo aan je kenbaar maken. Het helpt je balanceren. Als je een echte aanpakker bent dan nodigt klei je uit om wat rustiger aan te doen. Als je nieuwe dingen spannend vindt, dan is klei vriendelijk en mild. Als je denkt dat je niet creatief bent, dan zegt je klei werk: 'dat is helemaal best maar kijk je kunt gewoon koffie uit mij drinken is dat niet vet! Heb jij gemaakt, dikke high five!'
Klei is ook altijd numero uno favoriet geweest tijdens de vele workshops die ik aan kinderen heb gegeven tijdens en na mijn afstuderen. Klei.. is KLEI GAAF.


Ohja en last but not least:
Het mooie van deze cursus is dat je klei avontuur niet hoeft te stoppen na deze cursus. Ik geef je de basis kennis van handbouwen met klei en jij mag dat kennis zaadje water geven en laten uitgroeien tot een fantastische plant, of levend klei monster! Kan allemaal vanaf je keukentafel, want ik ga je leren hoe je creëert zonder dat draaiwiel. En, bij de cursus inbegrepen is extra klei, een houten plankje en tools zodat je daadwerkelijk ook meteen thuis aan de slag kunt (sidenote: ik huur mijn oven niet uit dus deze is alleen beschikbaar tijdens de cursus. However, op sommige plekken en ateliers kun je een oven huren, ik vermoed dat in Groningen ook wel ergens zo'n plek is).

Elke les duurt 2 uur, en kost in totaal voor 5 lessen: €300,- 

Dit is inclusief alle materialen, stook, les en klei-set voor thuis (want je krijgt klei (gaaf) huiswerk) en 21% btw!.

 

Bij Crooked Garden kun je eenmalige workshops volgen waar in je welkom bent om in één keer iets bijzonders tot leven te wekken, maar je bent nu ook welkom om een keramiek cursus te volgen waarbij je echt kunt bouwen aan een creatief doel en waarbij je dieper in contact komt met je innerlijke maker. Wie is dat eigenlijk?

De cursus is op dit moment gefinetuned tot 5 lessen, duurt 2 uur per les (met soms wat uitloop) en kost in totaal €300,- per persoon.
Dit is inclusief alle materialen, stook, les en klei-set voor thuis (want je krijgt klei (gaaf) huiswerk) en 21% btw!.

 

Komende cursus data (locatie travertijnstraat 6, Groningen):

Start cursus: zondag 5 februari 2023, 10:00 (daarna elke zondag totdat de 5 lessen zijn voltooid). > VOL
 

Start cursus: zaterdag 18 maart 2023, 10:00 (daarna elke zaterdag totdat de 5 lessen zijn voltooid). > VOL

 

Start cursus: zondag 30 april 2023, 10:00 (daarna elke zondag totdat de 5 lessen zijn voltooid). > VOL
 

"Heerlijke avondworkshops bij Christina gehad samen met mijn collega (docent beeldende kunst) . Veel nieuwe dingen geleerd die goed in ons werk en eigen lessen toe te passen zijn! Daarnaast is haar benadering van het materiaal en het benadrukken van ieders eigen stijl van werken heel inspirerend. Christina blijft dichtbij zichzelf in haar eigen werk en geeft op deze manier ook les.
Leerzaam, gezellig, inspirerend en voor iedereen die echt de oneindige mogelijkheiden van klei wil leren kennen in een fijne setting." - Hanneke Moed

 

"I followed Christina's ceramics course together with a friend, and it was such an amazing and wholesome experience. During this course, Christina guided us through different handbuilding techniques, polishing, glazing, provided a safe space for creative exploration through clay, and offered all the guidance we needed. She is very patient, kind and supportive, an incredible artist and teacher. I learned a lot and had so much fun as well. Can't recommend it enough!" - Ula Ziobakaite

 

 

 

Meer informatie over de keramiek cursus:

 

crookedgarden_antoinetmurierphotography_


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Christina Kingma!
Ik ben een fulltime kunstenaar. In 2013 heb ik mijn diploma Game Design behaald op het Alfa college in Groningen en in 2018 mijn bachelor Animation Design op ArtEZ Hogeschool van de kunsten in Zwolle. 

Tijdens deze 9 jaar aan creatieve studie heb ik geleerd om te maken met: Keramiek, Photoshop, illustreren en schilderen (ook voor kinderboeken, zoals: 'De Beste Kat van de Stad' geschreven door Rian Visser), Animatie (klik hier om mijn afstudeerfilm te zien) en Storytelling.

Tevens heb ik 2 jaar workshops gegeven aan kinderen bij zowel asielzoekcentra als bij verschillende BSO's.
Tijdens mijn afstuderen op de academie ontdekte ik klei als het materiaal waarin ik al mijn lessen voelde samenkomen en waarmee ik ze tot uiting kon brengen. Maar daarbij ook mijzelf. Klei is dynamisch, klei heeft een sociale functie, maar vooral ook: klei kan worden gebruikt in je dagelijkse leven. En slaat hiermee een soort brug tussen kunst en design. Waar mijn animatiefilms nog wel eens niet werden begrepen, werd mijn keramiek dat wel. Een kopje is een kopje, ookal is ze scheef.
Zo is Crooked Garden tot leven gekomen.


Ik maak onder de naam van Crooked Garden bijzondere gebruiksvoorwerpen en ik heb in Groningen een atelier en workshopruimte ingericht die ik: 'de Creatieve Cocon' noem. Mijn insteek is daarmee om een veilige en inspirerende plek te creëren waarin je aan de slag kunt met je eigen innerlijke kunstenaar. Met een warm kopje thee of koffie binnen handbereik. 

Iedereen heeft creativiteit in zijn hart, alleen niet iedereen weet er raad mee. Sommige mensen hebben op de basisschool al te horen gekregen dat ze 'niet creatief' waren en zijn er sindsdien niet meer bewust mee bezig gegaan. Sommige mensen lukte het niet om te tekenen zoals die mooie tekeningen op Instagram en dubden zichzelf daarmee 'niet creatief'. Tevens heb ik gemerkt dat bij kinderen ook al verdraaid snel perfectionisme in het spel komt, en dat kan er voor zorgen dat hun creatie vleugels een beetje stijf worden. 
 

En dat snap ik, maar dat vind ik ook jammer. Want creëren kan fantastisch zijn. Het laat je energie stromen. Haalt overprikkeling uit je brein. Het geeft expressie aan jouw eigen unieke zijn. Je kunt er je gevoel mee uiten. Het spiegelt. Het activeert je nieuwsgierigheid en koppelt je daarmee aan je innerlijke kind. 

 

En ik hoop dat ik met mijn cocons een plek kan creëren waarin je je veilig genoeg voelt om dat creatie stuk aan te raken. Om te durven, om te falen (ook een groot onderdeel van maken), om te groeien en om natuurlijk gewoon keihard lekker je ding te doen. 

Vooral bij werken met klei is het niet nodig om een fantastisch creatief plan voorafgaand aan de les te hebben. Dat mag natuurlijk wel, maar in principe is een kopje gewoon een kopje en zorgen jouw eigen handen er voor dat het kopje uniek wordt. Gewoon door te kneden en er aandacht in te stoppen! Je eigen stijl die heb je al in de vingers en klei helpt je met die naar buiten te brengen. 
 

Meer weten of kennismaken? Wees welkom! 
Ik ben te bereiken via mijn instagram: @crookedgarden en mijn email: info@crooked-garden.com

Aanmelden of meer weten? Ik ben altijd bereikbaar op

info@crooked-garden.com of via mijn instagram @crookedgarden

Wie geeft deze lessen?

bottom of page