WANDEL - VRIJE SCHILDERTECHNIEK WORKSHOP
Zondag 3 maart - 10:00
Een voorbeeld van de vrije schildertechniek, die we tijdens deze workshop op papier gaan vastleggen. Dit voorbeeld laat meerkoetjes zien, die Christina zag verzamelen tijdens deze winter, toen het boterdiep bevroren was.
De witte reiger heeft ook ergens een nest bij het boterdiep en verschijnt hier en daar.
Tevens leeft een familie flamboyante aalscholvers bij het boterdiep! Wie weet zien we er eentje, hun bereik is groot.
We beginnen de route bij Moeke Vaatstra in Zuidwolde Groningen, vandaaruit lopen we via het fietspad van het boterdiep naar de Krimstermolen (ook wel de Phoenix). We steken het boterdiep over met een pondje en maken zo de cirkel af, weer terug naar Moeke Vaatstra. Waar je koffie en appeltaart zult krijgen. De gehele route is volgens google maps zo'n 50 minuten wandelen, maar omdat we pauzes zullen nemen om te tekenen zal dit langer zijn. We doen rustig aan en als je eerder klaar bent ben je altijd vrij om alvast richting Moeke Vaatstra te wandelen.
Daar zit ie, zie jij hem?
Boek deze workshop met deze knop (wanneer hij grijs is dan
heeft de workshop geen plaatsen meer beschikbaar):
Duur workshop: de wandeling zelf duurt een uur, maar we zullen vaak pauzes nemen om te tekenen, dus dit zal vermoedelijk verdubbelen. Er is geen haast, we doen rustig aan. We starten om 10:00
Kosten workshop: €45 p.p. (incl. 21% btw)
Startpunt: Eetcafé Moeke Vaatstra, Zuidwolde Groningen
Workshopgever: Christina Kingma
Voor wie: Iedereen die een verdiepende workshop wil volgen, in de natuur, waarbij je de vrije schildertechniek leert. Een ogenschijnlijk simpel boterdiep heeft zoveel meer te bieden, als je maar de tijd neemt om er even naar te kijken.
Een tijdje terug had ik (Christina) een gesprek met iemand in het atelier, over wat de aardbevingen in Groningen nou voor mij betekenden. Als Groningen zou verdwijnen, wat verdwijnt er dan voor mij? Ik dacht eerst aan mijn huis, maar bij nader inzien was dat iets materieels. Iets van baksteen wat in principe weer opgebouwd zou kunnen worden.
Toen landden mijn gedachten ineens op het boterdiep. Waar mijn fietsroute naar de stad Groningen (waar het Crooked Garden atelier is) langsloopt. Deze route is een geliefd pad. Wanneer ik op mijn fiets stap, is dat mijn rust moment van de dag. Waarbij er ruimte is om mij heen wanneer ik door de weilanden fiets. Ik adem daar schone lucht in, laat mijn blik glijden over de nieuwe kleuren van de dag.
Er zijn altijd vogels. Die wisselen per seizoen in hoeveelheden en wisselen per jaar in types. De buizerd op de paal. De reiger in het riet. De krimstermolen, de kleine reus die in stilte een aalscholver draagt op zijn wiek.
Deze winter was een fantastische winter in beeld langs het boterdiep.
Er waren veel kleurschakeringen elke ochtend en je wist niet welke je zou krijgen, pas totdat je op de fiets stapte. Van pastel tinten, tot grijze mist, regen, tot witte en blauwe tinten van sneeuw en ijs. De zon die dan helder weerkaatste als ze zich toonde.
Een familie aalscholvers overwintert hier deze winter. Flamboyante vertoningen die niet bang zijn als ik even van de fiets stap om ze te bewonderen. Een familie reigers (of eenlingen, met reigers is dat niet zo duidelijk) zit graag geduldig in het riet, een setje witte reigers, meerkoetjes, eenden en ga zo maar door.
Ik voelde een brok in mijn keel toen ik daarover vertelde. Ik had er zelf nog niet zo bij stilgestaan hoeveel verbinding ik voel met het boterdiep. Daar ben ik gewoon een mensje, in de verte met haar fiets. Tussen de natuur, die haar natuur dingen doet. Daar ben ik één met de rest.
Onbewust maar inmiddels bewust ben ik begonnen met stukjes van het boterdiep naar het atelier te halen. Er ontstaat een collectie. En na een recente wandeling besloot ik dat ik een wandel workshop wil organiseren waarbij ik samen een route wandel, met schilderspenseel op zak, voor degene die wil. Ik zal wat vertellen over het boterdiep, wat er leeft, de molen laten zien en ook lesgeven in schilderen naar waarneming, minus de perfectie. Dus echt schilderen in de zin van de natuur naar het papier brengen. Met een losse hand (a.k.a. de vrije schildertechniek). Die techniek kun je later altijd zelf weer toepassen (als hij bij je blijkt te passen, hoeft niet, mag wel) bij je eigen wandel/fietstochten.
Wees welkom om met mij even een mensje zijn langs het boterdiep. Om samen te zoeken naar taferelen tussen het riet. Schetsen te maken, oefenen met de vrije schilder techniek en ook gewoon met je eigen stijl. En laten we daarna lekker appeltaart eten bij Moeke Vaatstra :)
Wat je krijgt:
- een ong. 2 uur durende wandel workshop waarbij je langs het boterdiep de vrije schilder techniek leert. Christina laat je een stuk van haar favoriete route zien, verteld je over de vogels die er op dit moment overwinteren, laat de krimstermolen zien en gaat samen met je kijken of ze je kan helpen met vrijheid krijgen in je schilder hand.
- je eigen schilder set met een schetsboek, potlood, penseel en aquarel verf (deze set mag je houden).
- na afloop koffie en appeltaart bij Eetcafe Moeke Vaatstra in Zuidwolde Groningen.
- Christina Kingma als workshopgever. Ze wikt en weegt nog of ze hond Olaf meeneemt. Die houdt niet zo van stil staan, dus wellicht is dat een minder goed idee.
Boek deze workshop met deze knop (wanneer hij grijs is dan
heeft de workshop geen plaatsen meer beschikbaar):
Wie is Christina Kingma?
Christina is een fulltime kunstenares met een groot hart voor klei. In 2013 behaalde ze haar diploma Game Design op het Alfa college in Groningen en in 2018 haar bachelor of Arts op ArtEZ Hogeschool van de kunsten in Zwolle.
Tijdens deze intensieve 9 jaar aan creatieve studie heeft ze geleerd om tot werelden tot leven te brengen met: Keramiek, Photoshop, illustreren en schilderen (ook voor kinderboeken, zoals: 'De beste kat van de stad'; geschreven door Rian Visser), Animatie (klik hier om haar afstudeerfilm te zien) en Storytelling.
Daarnaast gaf ze actief 2 jaar creatieve workshops aan kinderen bij zowel asielzoekcentra als bij verschillende BSO's.
Tijdens het afstuderen op de academie ontdekte ze klei als het materiaal waarin ze al haar lessen voelde samenkomen en waarmee ze zichzelf tot uiting kon brengen. Klei is organisch, met een sociale functie, en kan worden gebruikt in het dagelijkse leven. Het bouwt hiermee een soort brug tussen kunst en design. Tussen kunst en de ervaring van het dagelijks leven. Daar brengt het verdieping in.
De onderliggende laag van de Crooked Garden workshops is om een veilige en inspirerende plek te bieden waarin je aan de slag kunt met je eigen innerlijke kunstenaar. Met een warm kopje thee of koffie binnen handbereik.
Iedereen heeft creativiteit in zijn hart, alleen niet iedereen weet er raad mee. De workshops van Crooked Garden streven ernaar om een contact moment met je eigen creatievermogen te geven, onder begeiding van professionele kunstenaars die ervaring hebben met je begeleiden in dat proces. Daar is een gevoel van veiligheid voor nodig en Christina is op de achtergrond altijd bezig met mindfull daarmee bezig zijn. Zodat jij zal durven, ook om te falen (ook een groot onderdeel van maken), om een makend mens te zijn en om natuurlijk gewoon keihard lekker je ding te doen. Je eigen stijl die heb je al in de vingers en bij Crooked Garden helpen we je met die naar buiten te brengen.
Opzegbeleid
Komt er iets onverhoopt op je pad? Zeg een workshop zo vroeg mogelijk af zodat ik nog een vervanger kan zoeken! Of geef je workshop eventueel kado aan een vriend of vriendin. Shit happens natuurlijk - daar kun je niet zoveel aan doen, maar houd er wel rekening mee dat een keramiek atelier runnen kostbaar is en dat materialen voor je zijn ingekocht.