top of page

EXCLUSIEVE VAAS WORKSHOP
zaterdag 8 juli - 10:00

Deze workshop vindt plaats in de tuin!

vaas1.jpg

De vaas die ik maakte tijdens mijn zwangerschap 

 

IMG-5584.PNG

De zwangerschapsvaas van de kunstenaarsvriendin

 

thumbnail_IMG-0429.jpg

"This workshop by Christina is one of the best workshops I've taken in my life. She will guide you through the basics of vase building to the finishing stage of your vase. The instructions are thorough and carefully tailored so everybody can connect to their inner creative self while still able to learn some basic skills in working with clay. My vase (decorated with a painting of my cats) is now living its best life at home, thanks to the patience and calming guidance of Christina." - Annisa Frankes-Purwanto

 

Een proces filmpje van het werken aan mijn

zwangerschapsvaas, nu twee jaar geleden. (filmpjes doen het soms alleen op de computer)

 

Deze workshop heeft nog 1 plaats beschikbaar

Boek deze workshop via info@crooked-garden.com

of een DM op @crookedgarden


Deze workshop start om 10:00, rond 12:00 serveert Christina lunch en van daar uit kijken we waar je vaas nog behoefte aan heeft. Er wordt niet door Christina op de klok gekeken en we gaan gewoon lekker bouwen aan een bijzonder werk. Christina doet mee!


Kosten workshop: €250 p.p. (deze kosten zijn incl. glazuren door Christina. Zelf op een later moment je vaas glazuren in een losse sessie is mogelijk en kost eenmalig €80,- bovenop de workshop prijs. Je mag tijdens de workshop beslissen wat je voorkeur heeft). 
Locatie: boterdiep w.z 11, 9785AJ Zuidwolde (vlak naast de Eldorado) 
 

Voor wie: Iedereen die klaar is voor een bijzondere creatieve uitdaging, zijn/haar mouwen wil op stroken en een echt dierbaar kunstwerk tot leven wil brengen. Voor zowel amateurs als gevorderden.

Wat maakt deze workshop zo bijzonder, een verhaal:
 

Een paar weken geleden zag ik een kunstenaars vriendin haar vaas glazuren in mijn atelier - de vaas die ze onder mijn begeleiding had gemaakt tijdens haar zwangerschap. Toen ik de vaas later afgebakken uit de oven haalde en bekeek in het licht, verwonderde ik mij over het verhaal dat ze uitstraalde. Ik kwam tot de conclusie dat een vaas maken de ultieme vorm was voor onbewuste expressie met klei. 

  

Handbouwen met klei heeft de eigenschap dat het zijn maker spiegelt. Handbouwen gaat deels vanuit een soort onbewust gedeelte van onszelf. Je zit minder in het denkende en rationele stuk van je brein en zit iets meer in je lichaam, omdat je vooral tastzin nodig hebt terwijl je voelt naar de juiste dikte van de klei. En een beetje ritme komt er ook bij kijken. En wat hart of buikgevoel, want welke vorm voelt goed?
Wanneer ik wat meer ruimte voor mijzelf nodig heb dan merk ik dat mijn werken wat naar binnen treden. Wanneer ik behoefte heb aan kracht, dan zijn mijn werken dikker. Wanneer ik me open voel dan zijn mijn werken ook open. Dat gebeurd vaak onbewust en op dat moment geeft dat mij wat steun. Later begrijp ik vaak pas wat het spiegelde en dan snap ik het. En soms natuurlijk (nog) niet.


Bij een vaas gebeurd dit in groter formaat. Ik heb wel eens met verbazing gekeken naar een moeder met een kindje van twee, die per ongeluk een soort buik in haar vaas had gemaakt en niet wist waar ze hem nou moest stoppen. Of de vrouw van wie de relatie net uit was en die niet zeker meer wist of ze iemand zou vinden om kinderen mee te krijgen - die maakte onbewust een verwrongen vaas. Die eigenlijk bij nader inzien een sterke boomstam vormgaf. 

 Jij bent wie je bent, op dit moment. En handbouwen met klei is een manier om daar uiting aan te geven, op een bijzondere manier.
Je werk zal jou spiegelen. Maar, en dat vind ik zo bijzonder: eventueel ook wat steun geven.
Waar je in je leven soms aan het zoeken bent, heb je wel de mogelijkheid om ervoor te kiezen je keramiek werk extra stevigheid te geven. Of juist extra beweging. Als je, je uit balans voelt dan kun je de vaas een kleur geven die het element uitstraalt waar je behoefte aan hebt. Als je zin hebt in een beetje vrolijkheid dan kun je een grappig en onverwachts element toevoegen aan je vaas. Of de hele vaas gek maken.


En uiteindelijk dan is de vaas af en draagt ze niet alleen bloemen voor je, maar ook een herinnering aan een moment van je leven waar je vermoedelijk trots op mag zijn. 

En dat is bijzonder en echt kneiter uniek en daar wil ik graag de tijd voor nemen. Dus bij deze workshop maken we een vaas en nemen we de tijd.


Tijdens de workshop mag je natuurlijk je verhaal kwijt, maar het hoeft niet. Je bent gewoon welkom om een vaas te maken. Om jezelf te zijn. Om te zoeken naar een vorm die jij prettig vindt. En je mag ook gefrustreerd raken. Bang zijn dat je vaas vet lelijk wordt (lelijk is natuurlijk relatief, ik heb geen idee wie weet wordt hij lelijk en vindt je kleinkind hem later prachtig!). Ik leer je de techniek, ben er bij als je even niet weet wanneer je verder moet. Ik geef je tijd, ruimte, mijn kennis van creatieve processen, een fijne werkplek in de tuin in Zuidwolde en natuurlijk lekker eten en loads of klei. En uiteindelijk een unieke afgebakken vaas, waar maar één van bestaat op de hele wereld en die als je er lief mee omgaat later dus ook bij je kleinkinderen op tafel kan staan. 

Hiernaast heb ik foto's geplaatst van de vaas die ik maakte tijdens mijn zwangerschap en een maand na mijn bevaling. De vazen zijn ontzettend persoonlijk voor mij en zijn de dierbaarste werken die ik heb. 
 Geïnspireerd haalde ik een dag later mijn eigen 'zwangerschapsvaas' onder mijn bureau thuis vandaan. Ik had haar eenmaal afgebakken maar had nooit geweten hoe ik haar moest glazuren, wat nou passend was.
Dat ze mijn dierbaarste keramiek bezit was wist ik wel en daarom bewaarde ik haar al twee jaar onder mijn bureau thuis. Zodat niemand eraan kon zitten. 

Echter, de kunstenaarsvriendin had mij onbewust een antwoord gegeven op de glazuur vraag. Ik snapte ineens wat de vaas verdiende en ging aan de slag. Toen ik mijn vaas vandaag uit de oven haalde werd mijn conclusie nogmaals bevestigd. De vaas is de ultieme creatieve expressie met klei (bovenste foto). 


 

Een proces filmpje van het werken aan mijn

na-de-bevalling vaas. Ik noemde hem: de weg

naar slaap. Geïnspireerd door mijn zoontje.

 

IMG-0372.jpg

'De weg naar slaap'

 

Wat je krijgt:
- een exclusieve workshop waarin je, je een eigen persoonlijke vaas maakt zonder draaiwiel, dus volledig met je eigen handen. In een kleine setting. 

- je eigen creatie station aan de tuin tafel in Zuidwolde met genoeg koffie, thee en een lekkere gebalanceerde lunch (beetje gezond, beetje minder gezond maar erg lekker zoals crossaints van de bakker).
- keuze uit naturel steengoed klei, zwarte steengoed klei of bruine klei.
- alle benodigde materialen om je kunstwerk naar wens mee te versieren (waaronder kwaliteits onderglazuur van Botz). Tevens mag je aan het einde van de workshop een glazuur kiezen die Christina later aanbrengt op je item. 
Er is ook de optie om later je vaas zelf te glazuren in het atelier aan de travertijnstraat in Groningen, in een losse sessie. Dit kost eenmalig €80,- bovenop de workshop prijs. Dit vindt plaats vanaf 4 tot 5 weken na het maken van je vaas. Maar het mag ook 3 maanden later
- naast Christina als workshopgever, ook hond Olaf die je tijdens de workshop aanmoedigt. Dat doet hij soms door van een afstandje te kijken, soms door in een uitgelegen hoekje te slapen en soms door even te komen snuffelen (als je dat goed vindt).
- na 6 weken droog en stooktijd, een unieke creatie die gebakken, gepolijst en voedsel-veilig is geglazuurd voor jou door Christina. Er past maar één vaas per keer in de oven dus dit kan wat langer duren.Boek deze workshop via:

info@crooked-garden.com

Ophalen

Na zes weken is jouw creatie klaar om opgehaald te worden. Hier stuurt Christina je een bericht over. 

Opzegbeleid
Komt er iets onverhoopt op je pad? Zeg een workshop minimaal 24 uur van tevoren af i.v.m. de beperkte ruimte! Of geef je workshop eventueel kado aan een vriend of vriendin.

Keramiek perikelen
Klei heeft altijd een wil van zichzelf. Ik beloof plechtig dat ik uiterst voorzichtig om zal gaan met je creaties, maar soms heeft de oven andere plannen. Ik kan dit helaas niet voorkomen maar ik zal wel altijd mijn best doen om potentiële ongelukjes (zoals scheurvorming) op tijd te voorzien.

bottom of page