top of page

KERAMIEK CURSUS
Stap een maand lang in de wereld van klei

IMG-4264.jpg

In het kort:

 

Bij Crooked Garden kun je eenmalige workshops volgen waar in je welkom bent om in één keer iets bijzonders tot leven te wekken (die vindt je in in de agenda pagina), maar je bent nu ook welkom om een keramiek cursus te volgen waarbij je echt kunt bouwen aan een creatief doel en waarbij je dieper in contact komt met je innerlijke maker. Wie is dat eigenlijk?

De cursus bestaat uit 5 lessen, duurt 2 uur per les en kost in totaal €420,- per persoon. Dit is inclusief 21% btw, alle materialen, stook, les en klei voor thuis (zodat je thuis in rust - als je wilt, nog eens de les na kunt oefenen. Of aan je vriend(in) laten zien wat je leert, wat past bij jou!). Het is dus echt een maand van klei. Daarnaast ontvang je na de cursus een ticket om deel te nemen aan een Crooked Garden maakdag, waarbij je eenmalig mag werken aan je eigen klei project in het Crooked Garden atelier van 10:00 - 14:00. Christina plant deze maakdagen eens per maand, voor iedereen die bij Crooked Garden werkt, om hun kundigheid up to date te houden. Dus dan werk je tussen kunstenaars van verschillende disciplines (het verschilt per maand wie aanwezig is). Zo krijg je na de cursus nog eenmaal de ruimte om alle geleerde lessen tot uiting te brengen op je eigen manier. Op de achtergrond heeft Christina veel nagedacht over hoe een cursus nou een goed effect heeft en hoe de kwaliteit/prijs in balans komen. Het voelt kloppend met dit aanbod! En daarmee is de cursus dus terug bij Crooked Garden!
 

Een of tweemaal per jaar vindt een cursus reeks plaats op de locatie travertijnstraat 6, Groningen. De eerste reeks start in Maart met twee opties. Een op de donderdag avond en een op de zondagochtend.

- Start cursus 1: donderdagavond 21 maart 19:00 - 21:00 (daarna elke donderdag totdat de 5 lessen voltooid zijn). Deze cursus is VOL!


 

 

- Start cursus 2: zondagochtend 24 maart 10:00 - 12:00 (daarna elke zondag totdat de 5 lessen voltooid zijn). Deze cursus is VOL! 

"Heerlijke avondworkshops bij Christina gehad samen met mijn collega (docent
beeldende kunst) . Veel nieuwe dingen geleerd die goed in ons werk en eigen lessen toe te passen zijn! Daarnaast is haar benadering van het materiaal en het benadrukken van ieders eigen stijl van werken heel inspirerend. Christina blijft dichtbij zichzelf in haar eigen werk en geeft op deze manier ook les.
Leerzaam, gezellig, inspirerend en voor iedereen die echt de oneindige mogelijkheiden van klei wil leren kennen in een fijne setting"
 - Hanneke Moed

"I followed Christina's ceramics course together with a friend, and it was such an
amazing and wholesome experience. During this course, Christina guided us through different handbuilding techniques, polishing, glazing, provided a safe space for creative exploration through clay, and offered all the guidance we needed. She is very patient, kind and supportive, an incredible artist and teacher. I learned a lot and had so much fun as well. Can't recommend it enough!"
- Ula Ziobakaite

Cursus momenten de afgelopen jaren bij Crooked Garden

 

Een rustgevend filmpje van cursist Sophie die haar fruitschaal versiert.

 

IMG-3453.jpg

In het begin van de cursus neemt iedere cursist een paar uitgeprinte inspiratie voorbeelden mee van wat hij/zij mooie keramiek vindt. Deze hangen we op en hiermee leren we meteen al van elkaar.

 

IMG-4473.jpg

Een mooi voorbeeld van wat je tijdens de cursus tot leven kan brengen (werken van een cursist).

 

IMG-3966.jpg

Fiana geeft les

 

In het lang:

Wees welkom in een ontdekkingsreis.

In deze keramiek cursus steek je, je handen in steengoed klei. Een fantastisch materiaal, die dusdanig heet gebakken kan worden dat ze waterdicht wordt en dus kan worden gebruikt voor serviesgoed. 
We gaan werken aan je eigen servies set aan de hand  van verschillende handbouw technieken zoals handknijpen, uitrollen en 'coil building'. Daarnaast glazuur je, je werken in deze cursus zelf, waardoor je, je werken echt van begin tot eind vormgeeft. Tevens krijg je informatie over klei en veiligheid, ook handig!

De cursus groep bestaat uit maximaal 6 personen. Zo is er ruimte om te leren van elkaar, maar krijg je ook de aandacht die je verdient. 

Wat deze cursus uniek maakt is dat we niet gaan werken met een draaischijf. Deze cursus is specifiek gericht op handbouwen. Handbouwen met klei is de Crooked Garden specialisatie waarin het uitgangspunt is dat de klei ook wat te zeggen heeft. We werken samen met de klei en maken echt contact met dit bijzondere oer-materiaal. Zo gaan we bijvoorbeeld aan de slag met de hand kneed techniek. Dit is een bijzondere primitieve techniek (al duizenden jaren oud, google maar eens op trechterbeker cultuur), die werkt vanuit je tast-zin en zo je vanuit je hoofd wat meer in je lichaam brengt. 

 

Ritmisch met je vingertoppen voelen over dit materiaal van moeder aarde is een bijzondere ervaring. Het brengt rust en kan ook worden gebruikt als het leven even niet lekker stroomt. Je bouwt en brengt iets tot leven, met rust en aandacht. Wanneer het item wordt gebakken dan vindt een soort geboorte plaats. Je hebt een werk tot leven gebracht die ontzettend lang kan blijven bestaan (als je er netjes mee omgaat) en waar in een bijzonder geval je kleinkinderen nog bijvoorbeeld koffie uit kunnen gaan drinken. 

Klei geeft iets terug aan degene die ermee werkt. Van aarden, tot iets uit je onbewuste spiegelen en het zo aan je kenbaar maken. Het helpt je
balanceren. Als je een echte aanpakker bent dan nodigt klei je uit om wat rustiger aan te doen. Als je nieuwe dingen spannend vindt, dan is klei vriendelijk en mild. Als je denkt dat je niet creatief bent, dan zegt je klei werk: 'Dat is helemaal best maar kijk je kunt gewoon koffie uit mij drinken is dat niet vet! Heb jij gemaakt, dikke high five!'.
Klei.. is KLEI GAAF.


Ohja en last but not least:
Het mooie van deze cursus is dat je klei avontuur niet hoeft te stoppen na deze cursus. Tijdens deze cursus krijg je de basis kennis van handbouwen met klei en jij mag dat kennis zaadje water geven en laten
uitgroeien tot een fantastische plant, of levend klei monster! Dit kan allemaal vanaf je keukentafel, want wij gaan je leren hoe je creëert zonder dat draaiwiel. En, bij de cursus is extra klei inbegrepen zodat je daadwerkelijk ook meteen thuis aan de slag kunt.

Daarnaast mag je na het afronden van de cursus een keer aanschuiven bij een Crooked Garden maakdag, waarbij je van 10:00 - 14:00 mag bouwen aan je eigen klei project. Het afbakken van je items is hierbij inbegrepen en je krijgt dan een extra kunstenaars ervaring (eentje waar Christina veel van geniet) en dat maakt het geheel van deze cursus toch wel heel heel tof.

Notitie: ik huur mijn oven niet uit dus deze is alleen beschikbaar tijdens de cursus. 

Je kunt hieronder je plek aanschaffen voor de Crooked Garden keramiek cursus van: 5 lessen, 2 uur per les voor een prijs van €420,- per persoon. Dit is inclusief 21% btw, alle materialen, stook, les en klei voor thuis (zodat je thuis in rust - als je wilt, nog eens de les kunt na oefenen. Of aan je vriend(in) laten zien wat je leert, wat past bij jou!) + eenmalig aanschuiven bij de maakdag. 
 

Locatie: travertijnstraat 6, Groningen. 

- Start cursus 1: donderdagavond 21 maart 19:00 - 21:00 (daarna elke donderdag totdat de 5 lessen voltooid zijn). Deze cursus is VOL! 

 

- Start cursus 2: zondagochtend 24 maart 10:00 - 12:00 (daarna elke zondag totdat de 5 lessen voltooid zijn). Deze cursus is VOL!

De cursus wordt gegeven door kunstdocent: Fiana de Raaf

 

 

 

 

 

 

 

 

Fiana is in 2018 afgestudeerd aan academie Minerva als docent Beeldende Kunst en Vormgeving. Ze heeft een kubistische en expressieve stijl (en zorgt zo voor de bizarre glazuren die Christina in het atelier heeft) die ze tot leven brengt in zeefdruk (Studio Corvo) en ook in keramiek. Fiana en Christina delen inmiddels 3 jaar met plezier een atelier en vanaf 2023 zal Fiana groepsworkshops gaan geven voor Crooked Garden. Fiana is een brenger van een positief en energiek licht en heeft veel ervaring met werken met verschillende groepen mensen en het begeleiden van creatieve processen. Een topper!

IMG-20230103-WA0003.jpg
unnamed (5).jpg

De Christina achter Crooked Garden:

 

Christina is een fulltime kunstenares met een groot hart voor klei. In 2013 behaalde ze haar diploma Game Design op het Alfa college in Groningen en in 2018 haar bachelor of Arts op ArtEZ Hogeschool van de kunsten in Zwolle. 
Tijdens deze intensieve 9 jaar aan creatieve studie heeft ze geleerd om tot werelden tot leven te brengen met: Keramiek, Photoshop, illustreren en schilderen (ook voor kinderboeken, zoals: 'De beste kat van de stad'; geschreven door Rian Visser), Animatie (klik hier om haar afstudeerfilm te zien) en Storytelling.
Daarnaast gaf ze actief 2 jaar creatieve workshops aan kinderen bij zowel asielzoekcentra als bij verschillende BSO's.

Tijdens het afstuderen op de academie ontdekte ze klei als het materiaal waarin ze al haar lessen voelde samenkomen en waarmee ze zichzelf tot uiting kon brengen. Klei is organisch, met een sociale functie, en kan worden gebruikt in het dagelijkse leven. Het bouwt hiermee een soort brug tussen kunst en design. Tussen kunst en de ervaring van het dagelijks leven. Daar brengt het verdieping in. Daarnaast omarmt handbouwen met klei imperfectie. Het laat ons de schoonheid ervan zien. Een kopje is een kopje, ook al heeft ze allemaal vingerafdrukken. En juist door die vingerafdrukken, ligt ze lekker in de hand. Roept ze nieuwsgierigheid op. En creativiteit!
Zo is Crooked Garden tot leven gekomen.

Nu zes jaren later is Crooked Garden uitgegroeid tot een groter atelier, er is een Crooked Garden team ontstaan van inspirerende en kunstzinnige workshopgevers (Christina heeft een hoge eis aan kwaliteit in haar workshops) en haar kunst verspreid zich over de hele wereld. Mensen in Australie ontbijten uit haar kom, iemand in Parijs drinkt uit haar handbeschilderde mok, maar ook gewoon thuis omringt ze zichzelf met haar werken. 'Personages' noemt ze, ze ook wel, omdat handbouwen altijd voor een uniek resultaat zorgt. En daar wordt ze blij van.

De onderliggende laag van de Crooked Garden workshops is om een veilige en inspirerende plek te bieden waarin je aan de slag kunt met je eigen innerlijke kunstenaar. Met een warm kopje thee of koffie binnen handbereik. 
Iedereen heeft creativiteit in zijn hart, alleen niet iedereen weet er raad mee. Sommige mensen hebben op de basisschool al te horen gekregen dat ze 'niet creatief' waren en zijn er sindsdien niet meer bewust mee bezig gegaan. Sommige mensen lukte het niet om te tekenen zoals die mooie tekeningen op Instagram en dubden zichzelf daarmee 'niet creatief'. Tevens ziet Christina dat 
bij kinderen ook al snel perfectionisme in het spel komt, en dat
kan er voor zorgen dat hun creatie vleugels een beetje stijf worden. 
Begrijpelijk in onze maatschappij van prestatie, maar ook jammer. Want creëren is een magische eigenschap die elk mens bezit. Het laat je energie stromen. Haalt overprikkeling uit je brein. Het geeft expressie aan jouw eigen unieke
zijn. Er is maar één van jou! Je kunt er je gevoel mee uiten. Het spiegelt. Het activeert je nieuwsgierigheid en koppelt je daarmee aan je innerlijke kind. 

De workshops van Crooked Garden streven ernaar om een contact moment met je eigen creatievermogen te geven, onder begeiding van professionele kunstenaars die ervaring hebben met je begeleiden in dat proces. Daar is een gevoel van veiligheid voor nodig en Christina is op de achtergrond altijd bezig met mindfull daarmee bezig zijn. Zodat jij zal durven, ook om te falenn(ook een groot onderdeel van maken), om een makend mens te zijn en om natuurlijk gewoon keihard lekker je ding te doen. Vooral bij werken met klei is het niet nodig om een fantastisch creatief plan voorafgaand aan de les te hebben. Dat mag natuurlijk wel, maar in principe is een kopje gewoon een kopje en
zorgen jouw eigen handen er voor dat het kopje uniek wordt. Gewoon door te kneden en eraandacht in te stoppen! Je eigen stijl die heb je al in de vingers en klei helpt je met die naar buiten te brengen. 

Meer weten of kennismaken? Wees welkom! 
Ik ben te bereiken via mijn instagram: @crookedgarden en mijn email: info@crooked-garden.com

bottom of page