top of page

VAAS WORKSHOP 
zaterdag 16 december - 10:00

unnamed (1).jpg

Workshopper Loes die voor de eerste keer haar eigen vaas ontmoet. Deze vaas is een iets grotere versie dan dat we in deze workshop gaan maken, maar ik vind het zo'n prachtig moment.

unnamed (2).png

Coil building

unnamed (2).jpg

Twee verschillende 'brutalist' vazen van twee zussen.

IMG-1384.jpg

Het atelier!

Boek deze workshop met deze knop (wanneer hij grijs is dan

heeft de workshop geen plaatsen meer beschikbaar):


Duur workshop: ong. 2.5 uur
Kosten workshop: €115 p.p. (incl. 21% btw)

Locatie: Travertijnstraat 6, 9743 SZ Groningen

Workshopgever: Marianne Brouwer

Voor wie: Iedereen die een eigen gemaakte vaas thuis wil hebben pronken, waarvan maar één op deze planeet bestaat. Je mag hier zowel als amateur als beginner instappen.

 

Tijdens deze workshop bouwen we in 2.5 uur een vaas op met de coil building techniek, daarmee bouw je een vaas op met rollen van naturel gekleurde of zwarte steengoed klei. Hiermee brengen we een unieke vaas tot leven die gevormd is door jouw handen en waarbij je echt in diep contact met de klei komt. Je doet dit onder de inspirerende begeleiding van kunstenares Marianne Brouwer. De grootte van de vaas zal afhangen van hoe groot je rollen zijn en hoe precies je te werk gaat, dus dit mag variëren. 
 

Handbouwen met klei heeft de eigenschap dat het zijn maker spiegelt. Handbouwen gaat deels vanuit een soort onbewust gedeelte van onszelf. Je zit minder in het denkende en rationele stuk van je brein en zit iets meer in je lichaam, omdat je vooral tastzin nodig hebt terwijl je voelt naar de juiste dikte van de klei. En een beetje ritme komt er ook bij kijken. En wat hart of buikgevoel, want welke vorm voelt goed?
Wanneer ik wat meer ruimte voor mijzelf nodig heb dan merk ik dat mijn werken wat naar binnen treden. Wanneer ik behoefte heb aan kracht, dan zijn mijn werken dikker. Wanneer ik me open voel dan zijn mijn werken ook open. Dat gebeurd vaak onbewust en op dat moment geeft dat mij wat steun. Later begrijp ik vaak pas wat het spiegelde en dan snap ik het. En soms natuurlijk (nog) niet.


Bij een vaas gebeurd dit in groter formaat. En dat is bijzonder!

Wat je krijgt:
- Een 2.5 uur durende workshop waarin je, je eigen vaas opbouwt met de coild building techniek (dus zonder draaiwiel, volledig met je eigen handen). 

- Je eigen creatie station in het atelier, met een warm drankje en iets lekkers.

- Keuze uit verschillende steengoed klei, voor deze workshop uit een naturel gekleurde klei of een zwarte klei.

- Alle benodigde materialen om je kunstwerk naar wens mee te versieren (waaronder kwaliteits onderglazuur van Botz). 

- Naast Marianne als workshopgever, ook soms hond Olaf die je tijdens de workshop aanmoedigt. Dat doet hij soms door van een afstandje te kijken, soms door in een uitgelegen hoekje te slapen en soms door even te komen snuffelen (als je dat goed vindt).

- na 5/6 weken droog en stooktijd, een unieke creatie die gebakken, gepolijst en geglazuurd is (zodat ze een bloem kan dragen) voor jou. Er is een groot scala aan mogelijke kleur glazuren in het atelier, maar sommige deelnemers kiezen er ook voor om de buitenkant van de vaas rauw te houden en alleen de binnenkant een transparante glazuur te geven.

Boek deze workshop met deze knop (wanneer hij grijs is dan

heeft de workshop geen plaatsen meer beschikbaar):

 

Wie is Marianne Brouwer?

 

 

 

 

 

 

 

 

Marianne is in 2016 afgestudeerd aan academie Minerva als docent Beeldende Kunst en Vormgeving. Ze heeft een prachtige vrije schilder techniek en naast haar docentschap is ze actief als beeldend kunstenaar (https://mariannebrouwer.nl/)

Marianne heeft veel ervaring met creatieve processen en ik (Christina) ben onder de indruk van haar kleurgebruik en het vermogen om de werken rauw te houden (maar ook licht figuratief als je door toegeknepen ogen naar het werk kijkt). Een paar jaar geleden heb ik een atelier gedeeld met haar en heb ik uren naast haar grote schilderingen mogen vertoeven en mogen verwonderen. Toen ik Marianne haar eigen vaas zag glazuren in mijn atelier een paar maanden geleden wist ik: dit is een match. Marianne zal voor Crooked Garden gaan werken als vaas workshopgever, wat een passende specialistatie is. 

 

Ophalen
Na 5/6 weken is jouw creatie klaar om opgehaald te worden. Hier stuurt Christina je een bericht over. 

Opzegbeleid
Komt er iets onverhoopt op je pad? Zeg een workshop zo vroeg mogelijk af zodat ik nog een vervanger kan zoeken! Of geef je workshop eventueel kado aan een vriend of vriendin. Shit happens natuurlijk - daar kun je niet zoveel aan doen, maar houd er wel rekening mee dat een keramiek atelier runnen kostbaar is en dat als je minder dan 24 uur van tevoren de workshop afmeld de kans nihil is dat ik nog een vervanging kan vinden. Daarom geldt nu de regel dat bij een afmelding van minder dan 24 uur voorafgaand aan de workshop er 30% van het workshop bedrag in rekening wordt gebracht. Dat is jammer geld, maar de workshopgever moet worden doorbetaald of je er nu bent of niet en het materiaal is tevens al aangeschaft. 

Keramiek perikelen
Klei heeft altijd een wil van zichzelf. Ik beloof plechtig dat we voorzichtig om gaan met je creaties, maar soms heeft de oven andere plannen. Ik kan dit helaas niet voorkomen maar ik zal wel altijd mijn best doen om potentiële ongelukjes (zoals scheurvorming) op tijd te voorzien.

49185db11a2819ac6a131acb3b9e596b1f27fb02.jpg
bottom of page